Biografie

Etha Struick, 53 is een Nederlands kunstenaar, haar werk omvat acrobatiek en kunst. Tekenaar, kunstschilder en boekillustrator (autodidact) Struick genoot coaching van Dick Bruna twee jaar lang en verkreeg van hem de bijnaam ‘Acrobaat op Papier’.

 Struick’s achtergrond ligt in het ‘New Circus’, 30 jaar lang werkte ze als Balansacrobate in 12 landen. Op haar 17e ging ze mee met het Circus; drie weken lang reisde ze mee met de artiesten van Circus Oz, zo leerde Struick de basis van het Circusvak. Bij thuiskomst bouwde ze haar eigen trapeze in haar woonkamer en trainde dagelijks aan de trapeze en in handstanden om zich de techniek eigen te maken.

Ze specialiseerde zich in Osmanistijl Balansacrobatiek en Trapeze- en circusdocent. In 1995 ontving ze de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurprijs voor Jeugdtheater, circus en choreografie.

Struick’s Circusachtergrond komt duidelijk naar voren in haar kunst. Dynamische elementen van haar werk worden waargenomen alsof ze haast van het papier opspringen. Andere inspirerende persoonlijkheden voor Struick waren de beeldhouwer Pieter D’Hont, Siss van Rossem, haar dramadocente (die haar leerde eigen te zijn en je eigen stijl te volgen), kunstverzamelaar Helene Kröller-Möller maar vooral haar vader Eduard Struick (archivaris and historicus). Van hem leerde ze vogels te observeren en de waarde van de middeleeuwse geschiedenis. Zelf noemt zij zich ‘Uitvinder in Kunst’. Struick’s werk is innemend eigenzinnig, kleurrijk, intens en vrolijk.